De kinderen het plezier van fietsen laten ontdekken

Fietsen moet vooral plezierig zijn voor het kind. Met een veilige en goed afgestemde fiets ervaart het kind meer plezier en comfort.
Een veilige en goed passende fiets zorgt ervoor dat het kind zorgeloos fietsplezier beleeft. Om veilig en zorgeloos te fietsen moet de fiets steeds op de juiste maat zijn afgestemd en de behoeften van het kind beantwoorden.

Democratisering van de toegang tot dit vervoermiddel

Voor een beperkt budget, dat gelijk is aan de prijs van een nieuwe fiets van geringe kwaliteit, bekomt men veel meer dan een fiets : men biedt het kind een duurzame kwaliteitsfiets. En door het kind te leren hoe een fiets te onderhouden / herstellen zorgt men voor verlaagde reparatiekosten in de toekomst. Men mag erop rekenen dat het kind 10 jaar lang over een passende en veilig rijklare fiets zal beschikken.

Het bevorderen van recyclage

Met het project gaan de fietsen langer mee. De aangeboden fietsen zijn kwaliteitsvolle tweedehandsfietsen, afkomstig van individuele giften of ophaalbeurten in containerparken. Ze worden volledig uiteengehaald, nagekeken en weer 100% rijklaar gemaakt.

De kinderen aanmoedigen om zelf hun fiets te herstellen

Een fiets voor 10 jaar maakt het mogelijk voor de begeleidende volwassene en daarna ook het kind om te leren hoe een fiets te onderhouden / herstellen. Goed onderhoud is van belang voor een veilig en zorgeloos fietsplezier: daarom ontvangt het kind een bon voor een gratis jaarlijkse onderhoudsbeurt. De ateliers beschikken over de nodige (nieuwe en tweedehandse) onderdelen en degelijk gereedschap. Het onderhoud gebeurt met de begeleiding van een ervaren fietstechnieker. Zo geniet het kind steeds van een fiets op maat en in tiptop conditie !

Kinderen leren om zorgzaam om te gaan met hun fiets

Bij elke ruil werkt het kind mee aan het onderhoud van de gebruikte fiets, om deze rijklaar te maken voor een volgende gebruiker. Hoe bewuster en zorgzamer het kind met de fiets omgaat, hoe minder opknapwerk er nodig zal zijn bij de volgende inwisseling.

Ondersteuning van sociale en plaatselijke economie

Door werkgelegenheid te bieden helpt Een fiets voor 10 jaar mee aan de maatschappelijke en professionele integratie van doelgroepwerknemers die in verschillende partnerateliers tewerkgesteld zijn.